untuk lelaki

Baru je aku jumpa satu artikel mengenai ED (Erectile Dysfunction)

Apa yang boleh dibuat bila menghadapi masalah ED?

Seorang lelaki yang meningkat usia akan mengambil masa yang lama untuk mengalami ereksi.  Bagi lelaki 18-20 tahun, ereksi boleh berlaku apabila saja menerima ransangan.  Dalam usia 30’an dan 40’an, mungkin mengambil masa beberapa minit untuk mengalami ereksi.  Tetapi apabila seorang lelaki berusia 60 tahun tidak mengalami ereksi selepas beberapa minit,  bukan bermakna ia mengalami ED.  Hanya, mungkin perlu mengambil masa….

Selepas ejakulasi, untuk ereksi seterusnya juga mengambil masa yang lama seiring peningkatan usia. Bagi lelaki berusia 60-70 tahun, mungkin mengambil masa beberapa hari atau minggu untuk mengalami ereksi.  Jadi bagi la masa kepada diri anda dulu, jangan risau lebih2!

Perhatikan ubat-ubatan anda! Ubat-ubatan anda mungkin juga punca daripada masalah ini.  Ataupun ubat-ubatan yang digunakani seperti antihisamines, diuretics, or sedatives.  Di dalam satu kajian yang dijalankan oleh American Journal  didapati 25% daripada punca masalah adalah berkaitan dengan ubat-ubatan.

Pengambilan dadah juga boleh mengakibatkan masalah ED.

Elakkan pengambilan alcohol berlebihan. Alkohol berlebihan merosakkan system saraf dan hati. 

Apa yang baik untuk arteri anda adalah baik untuk penis  anda! Diet yang kaya dengan lemak, yang menyumbat arteri juga akan menyumbang saluran darah di alat sulit lelaki.  Kebanyakan lelaki berusia 38 tahun ke atas mengalami masalah penyempitan saluran darah tersumbat di bahagian alat sulit.  So, lihat diet anda!

Berhenti merokok!

Lakukan apa yang anda rasa baik untuk badan anda! karate, jogging, berenang or whatever aktiviti fizikal yang dapat mengurangkan badan anda dan membuatkan anda rasa hebat! Sebabnya, bila anda rasa hebat, kegairahan untuk melakukan sex akan berganda!

Jangan terlebih exercise pulak! 

Badan yang dalam kesakitan – sakit pinggang ke, kaki ke, ape-ape la, pokoknye rasa sakit – akan mengurangkan perasaan sensasi sex itu1 Jadi pandai-pandai la jaga diri ye!

Relax!

Kurangkan pengambilan kafein – kopi, teh!

Dan…luahkan perasaan anda kepada pasangan anda!

Berbincang dengan doktor anda!

good luck!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: