tip mudah

Tiga biji buah aprikot yang dikeringkan mengandungi zat besi yang sama dengan sebiji pil vitamin zat besi. APrikot juga tidak membuatkan anda sembelit.

Buah kiwi – memelihara kesihatan paru-paru terutama pada musim kering.  Khasiat dalam buah kiwi dikatakan mampu  melembapkan saluran paru-paru dan mengelakkan daripada gatal/batuk.

makan epal sebiji setiap kali sebelum makan mampu menurunkan berat badan. Epal membuatkan kita rasa kenyang dan mengandungi serat yang membantu membuang lemak daripada usus.  Sehari amalkan 3 biji epal, badan pasti akan cepat kurus. (Tip ini aku dah cuba, memang berkesan terutama semasa musim raya!)

Pucuk papaya – minum air rebusan pucuk papaya untuk mengekalkan badan yang langsing dan bentuk badan yang cantik. Ataupun jadikan pucuk papaya ulam harian.

 

72 Responses to “tip mudah”

  1. kiranto Says:

    Bahan:
    1 pria sehat,
    1 wanita sehat,
    100% Komitmen,
    2 pasang restu orang tua,
    1 botol kasih sayang murni.

    Bahan Perhiasan:
    1 balok besar humor,
    25 gr rekreasi,
    1 bungkus doa,
    2 sendok teh telpon-telponan,
    Semuanya diaduk hingga merata dan
    mengembang.

    Tips:
    Pilih pria dan wanita yang benar-benar matang dan seimbang.

    * Jangan yang satu terlalu tua dan yang lainnya terlalu muda karena dapat mempengaruhi kelazatan (sebaiknya dibeli di supermarket bernama TEMPAT IBADAH, walaupun agak jual mahal tapi mutunya terjamin.)
    * Jangan beli di pasar yang bernama DISKOTIK atau PARTY karena walaupun modelnya bagus dan harum baunya tapi kadang menipu konsumen atau kadang menggunakan zat pewarna yang boleh merosak kesihatan.
    * Gunakan Kasih sayang cap “IMAN, HARAP & KASIH” yang telah mendapatkan penghargaan ISO dari Departemen Kesehatan dan Kerohanian.

    Cara Memasak:

    * Pria dan Wanita dicuci bersih, buang semua masa lalunya sehingga tersisa niat yang murni.
    * Siapkan loyang yang telah diolesi dengan komitmen dan restu orang tua secara merata.
    * Masukkan niat yang murni ke dalam loyang dan panggang dengan api cinta, merata sekitar 30 menit di depan penghulu atau pendeta
    * Biarkan di dalam loyang tadi dan sirami dengan semua bumbu di atas.
    * Kue siap dinikmati.

    Catatan:
    Kue ini dapat dinikmati oleh pembuatnya seumur hidup dan paling enak dinikmati dalam keadaan kasih yang hangat. Tapi kalau sudah agak dingin, tambahkan lagi humor segar secukupnya, rekreasi sesuai selera, serta beberapa potong doa kemudian dihangatkan lagi di oven bermerek “Tempat Ibadah” diatas api cinta. Setelah mulai hangat, jangan lupa telepon-teleponan bila berjauhan.

    Selamat mencoba, dijamin semuanya halal..

    Selamat menikmati dari ‘love’ bakery’

  2. kiranto Says:

    @@@ Resepi Masakan Cinta @@@

    seperti di atas

  3. nazrida Says:

    wah kiranto, awak ni byk tahu le…resepi nak lupakan ex tu ade ke? he he he

  4. kiranto Says:

    hahaha…
    nanti kiranto tanya chef kiranto ekk

  5. azitamusa Says:

    Jie suka resepi ni….. suka… he he he🙂

    Nak tepek dalam blog jie boleh? Supaya jie sentiasa ingat dan manfaat semua.

  6. Jie

    errmmm kiranto pun terbaca resepi ni dan rasa kan
    perlu pastkekan disini untuk pembaca2 yang sudi..

    Terpulang pada tuan tanah ni yang sudi terima artikel2 yang kiranto post ..

    hehehe

  7. azitamusa Says:

    Jie ambik boleh?

  8. azitamusa Says:

    Hari ini jie rasa gembira dan ceria. For the first time after a long pergaduhan dan seisi jumpa ustad, jie dan suami boleh berbicara hati ke hati. This morning we are able to talk with out any arguments but have few humors lagi. Jie rasa tenang sekali. Pikiran suami jie alhamdulillah kembali rasional dan begitu juga jie, mintak2 sampai ke akhir hayat kami.

  9. azitamusa Says:

    Jie berbual dengan dia sampai lambat datang opis. Sampai kul 9:30am. Tapi jie rasa worth it. Quality time together. Suami jie semakin sibuk sekarang sebab tugasan dari boss dia makin presure kat dia. Dengan selalu outstation. So bila kami dapat berkomunikasi cara baik seperti pagi tadi, jie rasa tak kisah kalau boss marah. Sebab jie sayang suami jie. Inilah masa sesuai kami berbicara hati ke hati.

  10. alhamdulilah dan berkat kesabaran tu..

    like one says…its easy to be a champion but
    to remain as a chapion is the difficulty.
    🙂

  11. ** chapion = champion **

  12. wahhh….bagus tu jie, kak ida gembira dengar….. lepas sesuatu berlaku, rasa kemesraan tu lebih erat kan, dan tentu lebih matang!

    kiranto – segala entri yang kiranto bagi kat blog ni sangat-sangatlah dihargai, terimakasih yang tak terhingga sbb info tu sangat berguna…

  13. NAZ

    terim kasih..sudi terima apa yang kiranto post
    dalam blog ni..kalau naz agak2 tak sesuai dan tak bertepatan pada topik, naz sebagai moderator dan empunya site ni bulih delete atau alihkan ke topik yang benar2 berkenaan… Apa2 pun sebelum kiranto
    wat posting..kiranto akan cuba sedaya upaya mencari topik yang relevan dan buat posting

    hehehe.. once again.. sumer sudi kongsi

  14. azitamusa Says:

    Kiranto…. banyak koleksi joke, amalan, tips dalam gobok…. tq tq…. mana yg jie suka jie ambik naaaa

  15. banyak dalam gobok dan sebelum tarikh luput
    elok2 berkongsi ngan kawan2 yang sudi membaca
    nya..part amik2 tu..terpulanglah..yang difikirkan
    bagus untuk dibaca dan amalkan…i see no reason why it shold not be known to others🙂

  16. tambahan tip kesihatan :
    1. amalan memakan ulam pegaga – membuat awet muda, melawan simptom menopos.

    2. Halia/ginger – 5-6 hirisan halia direndam dalam air panas dan diminum setiap hari menghindarkan dari banyak penyakit. TETAPI amalan berterusan bagi wanita yang berusia (50 ke atas) akan memudahkan terkena jangkitan pundi kencing.

    3. Garlic/bawang putih – mengurangkan berat badan, menguatkan sistem imunisasi badan. TETAPI penggunaan dalam jangkamasa terlalu lama mengakibatkan alahan/alergik.

    4. Tonic untuk jantung – amalkan minum madu + limau kasturi + air suam setiap kali sebelum sarapan pagi.

    5. Daun inai – menguatkan akar rambut, mengelakkan rambut gugur. Tumbuk daun inai hingga lumat dn tuang sedikit air, lumurkan ke kepala sebelum mandi.

    6. Keputihan – cuci vagina menggunakan air rebusan sirih. Atau pun air rebusan daun jambu batu.

  17. azitamusa Says:

    Kak ida,
    Mana nak cari daun inai tengah bandar ni? Kalau kat kampung ada la

  18. naz

    “Garlic/bawang putih – mengurangkan berat badan, menguatkan sistem imunisasi badan. TETAPI penggunaan dalam jangkamasa terlalu lama mengakibatkan alahan/alergik. ”

    uiksss bukan alergic je naz, silap2 buang angin
    tak tentu tempat nanti dan bau badan hamis jerk

    hahaha🙂

  19. kiranto – ha ha ha

    jie – beli aje inai yang ready made! he he

  20. 6. Keputihan – cuci vagina menggunakan air rebusan sirih. Atau pun air rebusan daun jambu batu.

    ” Rebus beberapa helai daun sirih dan daun inai. Biarkan sehingga mendidih dan warna air berubah menjadi kekuningan. Tunggu hingga suam kemudian gunakan untuk membasuh kemaluan setiap kali anda kencing atau rasa kurang selesa. “

  21. tambah sikit lagi point 6 ) –

    Keputihan-

    1- # Makan sekuntum bunga siantan (menjarum) bersama dengan daun sirih. Sebagai ulam pula, makanlah kuntum bunga inai putih. Amalkan setiap hari.

    2- Rendamkan lima tangkai bunga cempaka dalam air panas. Tutup dan biarkan semalaman. Minum airnya setiap hari di waktu pagi dan petang. Bunga itu boleh direndamkan berulang-ulang hingga rasa pahitnya hilang.

    3- Rebus secekak daun pegaga dengan akarnya sekali.Campurkan sedikit garam. Minum dua kali sehari sehingga sembuh.

  22. kiranto Says:

    “SATU ILMU PENGETAHUAN YANG DIAMALKAN LEBIH BAIK DARIPADA 1000 ILMU PENGETAHUAN YANG TIDAK DIAMALKAN.”

  23. azitamusa Says:

    Kiranto, bab vagina pun tau! Banyak pengetahuan rupanya tentang wanita yek

  24. azitamusa Says:

    Nak tanya, kiranto ni pakar sakit puan ker?

  25. kiranto Says:

    huh? pakar sakit puan..

    besar kemungkinan pakar dalam puan dah antik ler
    katakan…hahaha

    no i am not…

  26. azitamusa Says:

    Banyak pengalaman luas pandangan….

  27. nazrida Says:

    jie, kata banyak nak tanya, ha ni ada kiranto, buleh tanya banyak kat dia ni…he he

    kiranto – bunga cempaka tu yang putih ke merah? aku ade bunga yang merah je..yg putih tu, tak berani nak tanam belakang rumah…he he

  28. azitamusa Says:

    malu lah kak ida…. jantan

  29. azitamusa Says:

    kah kah kah

  30. kiranto Says:

    naz

    kiranto ada ni je for your info –

    Tidak kiralah sama ada bunga cempaka kuning (Michelia champaca) atau putih (Michelia alba) kedua-duanya mempunyai khasiat pada kesihatan diri,”

    bunga cempaka kuning, khasiatnya adalah sesuai untuk wanita selepas bersalin, kencing tidak lawas dan demam selsema.

    “Untuk cempaka putih pula, pokok ini berguna untuk merawat pitam, bisul dan bronchitis atau radang tengkok,”
    🙂

  31. kiranto Says:

    segan tanya … SESAT JALAN,

    SESAT di UJUNG jalan
    Balik ke pangkal Jalan ahaks

  32. kiranto Says:

    Bagi kencing tidak lawas , ambil beberapa kuntum bunganya dan bersihkan terlebih dahulu.
    Selepas itu rebus sehingga mendidih dan kemudian tunggulah sehingga suam untuk diminum.

    Untuk demam selsema, ambil akarnya dititik atau pech-pechkannya. Kemudian direbus sehingga mendidih dan tunggulah ia suam dulu barulah diminum perlahan-lahan.

    “Bagi pokok cempaka putih,” , “ia biasanya digunakan untuk merawat pitam, iaitu dengan cara mengambil bberapa kuntum bunga untuk direbus”.

    Untuk merawat bronchitis sama juga caranya dalam merawat pitam. Cuma ia ditambah dengan madu sebelum diminum.

    “untuk penyakit bisul pula, cara menggunakannya adalah mudah dengan mengambil beberapa helai daunnya yang segar dan ditumbuk sehingga lumat. Setelah itu tepekkan ia ditempat yang kena bisul tadi,”

    betapa banyak nya hasiat bunga cempaka ni ye
    bukan sekadar dengan nama’ cempaka’ je
    hehhe

  33. nazrida Says:

    jie – kah kah kah….. malu itu kan separuh dari iman…he he…anggap aje kiranto tak nampak jie!

    kiranto – cempaka merah je naz ade, tak buleh pakai yang merah ke?

  34. nazrida Says:

    tak sangka byk pulak kegunaan cempaka ni…. kiranto, tahu pulak ko saintifik name dia ye?

  35. kiranto Says:

    naz

    nampak nya yang merah tak masuk buku
    perubatan..wakaka
    🙂

  36. kiranto Says:

    ” malu lah kak ida…. jantan ”

    like pole repels
    unlike pole attracts

    principle of mgnetism

    hehe

  37. nazrida Says:

    tahu tak nama sejenis pokok herba – daun macm semalu, tapi ada buah melekat kat pelepah daun macam pokok sayur manis. Pokok tu ada jantan dan betina. Jantn kaler cokelat tua batang dia, betina kaler hijau. Pokok ni ubat buah pinggang. Rebus pokok tu (satu genggam) sekali ngn akarnya, minum rebusan 3 kali sehari. Kawan pernah ada penyakit buah pinggang, hingga bengkak2 badan. Jadi, dia minum air ni, alhamdulillah, dah sehat.

  38. azitamusa Says:

    okay la….

  39. azitamusa Says:

    apa nak tanya? dah lupa lak

  40. azitamusa Says:

    ada kawan jie cakap, kalu anak lelaki menunjukakan yang anzal tu lelaki, sebab yang si isteri banyak toleransi. Betul ker?

  41. azitamusa Says:

    Anak jie semua lelaki… SO?

  42. azitamusa Says:

    BLUSHING!

  43. azitamusa Says:

    Kalau nak bagi sang suami pulak toleransi ….? ada petua tak?

  44. azitamusa Says:

    malu malu!

  45. nazrida Says:

    he he…..ha, jawab la kiranto! aku pun ada soalan cepumas nak tanya ni since jie dah mulakan, tak sabar ni…..

  46. nazrida Says:

    ala relax le jie, kiranto tu duduk depan komputer je tu…he he…

  47. azitamusa Says:

    kak ida,
    Dia tengah cari kitab dalam gobok dia tu

  48. kiranto Says:

    naz

    kalau seakan sama semalu? ishh kalau semalu tu
    memang ada hasiat nya… cuma kurang diberi
    perhatian olih kita kerana sifat ‘ semalu’ tu kot.

  49. kiranto Says:

    ada kawan jie cakap, kalu anak lelaki menunjukakan yang anzal tu lelaki, sebab yang si isteri banyak toleransi. Betul ker?

    NOT CLEAR… please rephrase🙂

  50. azitamusa Says:

    camni
    Bila bersama, sang suami yang klimax dulu. Sang isteri toleransi dan klimax later

  51. azitamusa Says:

    kira2 macam nak jaga hati …..sang suami

  52. kiranto Says:

    jie

    huhu soklan cupumas ni… me blushing too)

    to me tiada jalan yang benar2 bolih membuat lelaki
    benar2 bertahan lama climax dari perempuan..
    sebabnya lelaki klimax sekali dan perempuan bloih mendapt lebeh dari sekali dan ada yang berturut2..

    he has to be fit and healthy dan healthy dan sebelum hendak bersama tu, fikiran kena tenteram tidak haru hiru memikirkan benda2 yang lain… kadang2 keadaan sekeliling pun can contribute to that…

    cuba cuba petua ni –

    Memulihkan Tenaga Lelaki-

    1- Kisar satu batang lobak merah, ibu kunyit sebesar jari dan setengah gelas air. Tapis dan campurkan dengan kuning telur ayam kampung. Setelah itu campurkan pula gula batu dan satu sudu makan madu. Minum tiga kali seminggu.

    2- Makan sebiji telur ayam kampung dengan madu setiap hari. Kemudian diikuti dengan meminum akar kayu.

  53. azitamusa Says:

    Boleh cuba ni

  54. kiranto Says:

    Segala apa yang dilakukan mempunyai kesan samada sertamerta atau berjangka panjang. Pelbagai petua pantang larang telah diajarkan oleh orang-orang tua Melayu bagi menjaga kesihatan tenaga batin. Ia bukan bertujuan mengharamkan yang halal tetapi berupa nasihat hasil dari pengalaman orang-orang terdahulu.

    1.Jangan amalkan minum air batu kerana ia mengakibatkan zakar menjadi sejuk serta lembik dan mengakibatkan batang zakar ngilu bila jima’. Batang zakar harus sentiasa panas.

    2.Jangan makan nasi berulamkan air. Minum air setelah selesai makan nasi, melainkan jika tercekik. Kesannya sama seperti minum air batu.

    3.Usah amalkan makan makanan bersifat sejuk atau telah sejuk atau disejukkan. Ia boleh mengakibatkan air mani cair dan terpancut awal.

    4..Jangan hembus nafas ketika minum, tahani nafas, ini membantu mengelakkan dari mudah
    lelah ketika jima’.

    5-Elakkan minum air selepas jan 11.00 malam walaupun air panas kerana ia melemahkan otot pinggang dan membawa sengal badan.

    6-Jangan biarkan pinggang terhentak dengan kuat kerana mengakibatkan mati pucuk.

    7- Jangan cungkil gigi dengan kemuncut (tangkai bunga lalang) kerana ia mengakibatkan
    zakar jadi ngilu dan kurang bertenaga.

    8- Kurangkan dari memakan Pisang Embun.

  55. nazrida Says:

    kiranto, petua ni untuk tenaga? atau untuk kuatkan nafsu?…he he

  56. azitamusa Says:

    hah hah hah… soalan cepumas kak ida

  57. kiranto Says:

    SENAMAN kemutan dilakukan dengan mencengkam otot pembukaan lubang kencing dan dubur atau mencengkam otot lantai pelvis. Dalam erti kata lain, ia seperti menahan kencing atau membuang air besar.

    Amalan mengemut ini ada kebaikannya. Bagi lelaki, kemutan dapat membina otot benteng pangkal zakar dan memadatkan pangkal zakar serta menolak pengaliran darah ke hujung zakar menjadikannya lebih padat dan besar.

  58. azitamusa Says:

    Suami jie cukup suka minum air batu especially ABC. Hujan lebat pun masih suka

  59. azitamusa Says:

    Kena suruh dia stop ni. Tapi kalau jie suruh dia stop dan cakap awak cepat klimax masa bersama, tak ker dia akan terasa? Susah nak jaga hati ni

  60. kiranto Says:

    yang 1-8 di atas.. untuk menjanga kesihatan
    tenaga batin .. nak kuatkan nafsu dia
    hahaha u ladies know what to do hahaha

  61. azitamusa Says:

    Kiranto,
    Org lelaki ni kalau kita tegur dia bab2 sensitif macam ni, agak2 dia terasa tak? Ego dia musnah ker?

  62. nazrida Says:

    dulu hubby pakai minyak lintah, tapi aku marah…sekarang aku suruh dia tak nak…camana ni ? ish… (maluyeerrr)

  63. kiranto Says:

    jie

    ermm betul tu..tak sumer lelaki suka atau
    gemar bila kata dia ‘ sampai kuala dulu’
    dari pasangan nya…

    kiranto pernah dengar pasal GAMBIR sarawak..

    ia nye kulit pokok gambir… bolih didapati dipasaran… cara mengguna nya… guna sedikit sahaja dan campur dengan setitik dua air.. dan campurkan… lepas tu sapukan di ujung ‘ senjata’ nya dalam 10-15min sebelum jimak…. dan bila dan berdua sama2 mendayung… lelaki tu tak terasa apa2 cuma kebas kebas saja..tetapi yang lebeh merasa ia lah kaum hawa.. dan terasa amat panas di permukan faraj tu…

    this one not recommend lah !!!
    l

  64. kiranto Says:

    Sejak dahulu kala sebilangan besar masyarakat melayu percaya bahawa minyak lintah berupaya merawat serta memperbaiki fungsi seks. Malahan sehingga ke hari ini masih banyak lagi individu terutamanya kaum lelaki yang masih mempercayai dan mengamalkan penggunaan minyak lintah. Terdapat berbagai jenis minyak lintah yang ada di pasaran dewasa ini. Namun adakah benar minyak lintah ini berupaya memperkasakan ‘senjata’ seorang yang bergelar lelaki.

    Sejak dahulu kala sebilangan besar masyarakat melayu percaya bahawa minyak lintah berupaya merawat serta memperbaiki fungsi seks. Malahan sehingga ke hari ini masih banyak lagi individu terutamanya kaum lelaki yang masih mempercayai dan mengamalkan penggunaan minyak lintah. Terdapat berbagai jenis minyak lintah yang ada di pasaran dewasa ini. Namun adakah benar minyak lintah ini berupaya memperkasakan ‘senjata’ seorang yang bergelar lelaki.

    Secara peribadi aku berpendapat dalam soal seks, faktor yang paling utama adalah kekuatan psikologi individu itu sendiri. Pada aku kenikmatan seks bukan bersandarkan kepada besar atau panjang alat kelamin seseorang. Besar dan panjang tidak menjamin seorang lelaki dapat memberikan kepuasan hubungan kelamin kepada pasangannya. Apa yang lebih penting adalah kebijaksanaan seorang lelaki untuk mengendalikan suasana pada masa hubungan itu berlaku.

  65. nazrida Says:

    tak kan nak ke sarawak beli? ade ke sapa2 org sarawak kat sini..he he….aku pun nak le!

  66. kiranto Says:

    izinkan ku mengundur diri

    salah dan silap atau terkasar bahasa
    harap maaf

    have a nice evening all !!!

    asalamualaikum wrt wbt

  67. kiranto Says:

    oops

    nama je GAMBIR SARAWAK..bolih didapati dimana2

    INGAT>>yang patut di sapu ialah di senjata lelaki

    and not urs

  68. azitamusa Says:

    Yang gambir serawak tu pernah suami cerita but dia tak suka pakai la dan tak pernah lak tu

  69. azitamusa Says:

    Kiranto,
    explain kebijaksanaan kaum lelaki….

    Jie setuju pendapat kiranto, just nak tau bab nak klimax dulu sebelum dia. Bukan bab besar atau kecik.

  70. nazrida Says:

    o gambir sarawak tu utk lelaki ye?

    kiranto – besar kecik panjang tu memang takde pengaruh ke ke atas hubungan seksual? aku terpengaruh kat komen2 di blog intim tu sbb tu aku nak suruh hubby cuba….he he…just want to feel like new…he he (blushing)

  71. nazrida Says:

    o gambir sarawak tu utk lelaki ye?

    kiranto – betul ke minyak lintah tu tak boleh buat apa2 perubahan kepada keperkasaan lelaki? hubby aku cakap dulu, minyak tu kalau urut bleh memberi hayat yang lebih panjang dan sihat kepada benda tu, dulu aku marah dia guna sebab aku takde banyak masa untuk dia, takut nanti dia cari masa kat tempat lain…. tapi sekarang aku rasa aku banyak masa kat dia dan juga dah nak tua ni untuk persediaan mengelakkan sebarang kekurangan…(he he..malu pulak jie!)

  72. azitamusa Says:

    Hah hah hah ! ingat jie jer banyak soalan….🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: