SMS/EMAIL berantai?

Kadang kala saya ada menerima kiriman email yang bahasanya cantik2, atau potongan ayat-ayat suci Al-Quran, atau petikan-petikan hadis.  Dan di akhir email tersebut,  ada ditulis “Kirimkan atau forward  kepada 10 orang (atau beberapa orang), jika tidak anda akan mengalami nasib buruk selama beberapa tahun (atau berlaku perkara yang tidak diingini).  Saya lihat, email tersebut sudah around the world beberapa kali agaknya.

 

Apabila saya menerima email tersebut dengan akhiran perkataan yang sedemikian,  saya hanya delete kan saja tanpa mengirimkannya kepada orang lain.  Kerana saya percaya, nasib seseorang tidak ditentukan oleh email tersebut. Saya berpegang kepada sepotong ayat “Lau ha la wala Quwwata ila bilahil ‘ aliyil ‘azim” (Tidak ada kekuatan selain dengan pertolongan Allah). Juga, kadang sedih bila ayat suci Al-Quran dikirimkan sedemikian dengan anggapan bahawa jika tidak mengirimkan kepada orang lain akan ditimpa kecelakaan.  Seolah-olah cukup  dengan memforwardkan email tersebut sudah dapat menyelamatkan diri dari sebarang musibah. Sedangkan untuk terlindung daripada sebarang musibah kita pun perlu berdoa dan memohon kepada Allah sepanjang masa. Saya tidak menganggap saya orang yang baik yang akan sentiasa dilindungi Allah. Saya juga penuh kelemahan. Tetapi sebagai seorang Islam, saya wajib percaya bahawa hanya Allah sahaja tempat berlindung yang sebaik-baiknya.

 

Baru-baru ini, heboh kawan2 menerima SMS yang berbunyi “Kalau menerima panggilan nombor XXXXX yang berwarna merah,  jangan jawab panggilan ini. Kerana sekumpulan orang sedang mencuba untuk menggunakan ilmu sihir melalui jaringan maya. Beberapa orang disahkan mati sejurus selepas menerima panggilan tersebut” Saya juga ada menerima SMS yang sama, termasuk anak saya juga. Anak saya bertanya samada perkara tersebut betul atau tidak. Biarpun perkara tersebut tak tahu betul atau tidak, tapi saya cakap kat anak “Hidup mati kita ditentukan oleh Allah.  Kalau Allah nak kita hidup hingga 80 tahun, biar pun jatuh dari kapalterbang tak kan mati, kita tetap akan hidup sehingga umur yang ditetapkan. Tapi kalau dah memang kebetulan masa menjawab talipon tu kita dah sampai ajal, tetap mati juga!” Itu jawapan ku kepada anak-anak (biarpun dalam hati risau jugak!…he he). 

 

Kekadang kita juga menerima email mengenai gambar-gambar panas orang lain, biasanya artis melayu.  Melihat kepada alamat2 email, email tersebut sudah singgah ke merata tempat.  Apabila saya menerima email sedemikian,  saya akan terus delete. Bagi saya,  tak ada guna mengirimkan lagi kepada orang lain.   Setiap orang pasti pernah melakukan kebodohan paling tidak sekali dalam hidupnya. Jadi, siapalah saya untuk memalukan orang lain. Saya juga manusia yang lemah…saya hanya berharap, bila saya menutup aib orang lain, di akhirat kelak Tuhan akan menutup aib saya.

 

Apa pun, ini hanya pandangan peribadi saya. Setiap orang mempunyai hak untuk beranggapan apa saja…..

 

3 Responses to “SMS/EMAIL berantai?”

  1. kwn2 saye pn penah anta jgak amaran msg or nombo yg panjang xxxxxxxxxx kate ader bomoh or kumpulan anut agame ape tah kat indon yg kalo kite jawab panggilan nombor tu kite trus mati?? saye time tu x terkate tah betul ke tak dalam fikiran saye, dengar mcm real msg amaran tu, tapi pikir dua tiga kali bnde ni mcm pkare karut plak mcm citer dongeng bodo jer plak kali ke 4 dgr. Betul la mati idup kite hanye Allah yg tentukan.. n x baek da pcaye bnde karut2 ni.

  2. tapi yg sedih nyer dlm msg amaran kawan saye tu ader kate suruh forward kan kpd kwn2 kite agar selamat nanti, saye x forward pn msg tu sb kedengaran bodoh sgt. Yg sedih nyer, kawan 2 saye yg lain forward plak msg amaran tu kat saye( kawan2 yg laen yg baru dapat tahu la) kire nyer diaorng ni pecaye bende2 karut mcm tu…aduh pening la org kite skrg ni..

  3. nazrida Says:

    ye la Quintas, ..tapi setiap orang kan ada hak untuk beranggapan sendiri mengenai sesuatu perkara, yang penting, kita tetap dengan satu keyakinan kepada Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: