5 sebab kenapa perlu bersenam.

1. Menguatkan sistem pertahanan badan  –   Ketahanan badan kita untuk melawan penyakit berkurangan seiring dengan peningkatan usia.     Tetapi satu kajian menunjukkan mereka yang berusia yang bersenam sekurang-kurangnya 6 jam dalam seminggu mempunyai daya ketahanan badan yang sama dengan mereka yang berusia 20 tahun!

2.  Mengurangkan risiko mendapat penyakit parkinson sehingga 60% – kajian oleh Universiti Harvard.

3. Melambatkan risiko mendapat kanser prostat – Kajian selama 14 tahun yang dibuat oleh Universiti Harvard mendapati lelaki berusia 65 tahun yang selalu bersenam sekurang-kurangnya 3 jam seminggu menurunkan risiko sehingga 70 %  untuk mendapat kanser prostat.

4. Mengurangkan risiko mendapat penyakit Alzheimer’s.

5. Menyihatkan jantung. Satu kajian yang dibuat di Amerika ke atas 936 wanita mendapati mereka yang kurang bersenam lebih banyak didapati mengalami penyempitan saluran arteri/angina berbanding mereka yang gemuk (obesiti).

 

 

98 Responses to “5 sebab kenapa perlu bersenam.”

  1. azitamusa Says:

    Orang melayu tak suka bersenam…. betul atau salah.

    Weekend lepas jie pergi walking dgn anak2 dan suami. Kat FRIM. Seronok!. Tapi rata2 orang cina. Orang melayu kurang….

  2. nazrida Says:

    betul tu jie. Dulu kak ida selalu gi aerobik, kat kelas tu boleh bilang dengan jari org melayu.

    Sekarang kak ida suka jogging, cm tu jugak, tk ramai org melayu yg jogging/bersenam.

    Even hubby kak ida tak suka bersenam, kak ida kena paksa dia selalu!

  3. azitamusa Says:

    Suami jie terpaksa bersenam. Dulu dia tak minat. sebab slip disk buat dia berubah. Now dia suka cycling dan walking. Especially masuk hutan sebab suka tengok environment. Insya Allah jie akan cuba minat benda sama.

  4. nazrida Says:

    kalau camtu kan kena hati2 jugak jie, jangan sampai tercedera lagi…dan kalau perut buncit lagi la kena kuruskan sebab perut buncit tu boleh menjejaskan disc tu.

    Ada sorang kawan kat ofis ni laki dia dulu pernah terseliuh pinggang semasa main golf. Tapi baik jugak bila dah pegi jumpa pakar. Masalah slip disc jugak. Dia selalu pg jogging ngan isteri dia tiap petang

    Dua tahun selepas tu, tetiba masa bangun pagi dia tak boleh berjalan, kaki dia tak boleh merasa ape2. Lama jugak dia sakit, hanya selepas pembedahan membetulkan disc nya tu baru la dia dapat berjalan semula!

    Jie kena hati2 le tu…

  5. kiranto Says:

    saya ingin syorkan therapi
    ‘ chiropractic’… therapi tiada guna ubat2an
    cuma melalui … electro magnetic dan juga
    physio

    Sebelum pakar chiro attend to us… selalu nya dia
    akan menyuruh kita pergi membuat full x-ray
    ( spine ).. dari sini dia akan meneliti spinal kita
    dan akan diberitahu apa sebenar terjadi pada diri
    kita..

    dulu saya ada juga komplen lutut saya sakit2 dan sengal2 begitu juga tangan saya..selepas x-ray di teliti..saya terkejut doctor tu kata spinal colum 4-5 not normally form dan menindas urat2.. so sya melalui therapi mereka dan alhamdulilah
    sekarang i am ok.

    jst to share some info

  6. nazrida Says:

    kat mana ko dapat rawatan tu? hubby aku lately mengadu sakit kat sendi pelvic dia..

  7. kiranto Says:

    NAZ

    saya dulu buat kat seksyen 14, PJ..

    4-1 Jalan Telawi 2
    Bangsar Baru
    Kuala Lumpur, Wilayah Perseketuan 59100
    Malaysia
    Contact Information:
    Telephone: 603-22829975
    or

    http://www.klic.com.my/index-5.html

  8. nazrida Says:

    tq kiranto. nanti naz akan cuba bwk hubby..

  9. kiranto Says:

    u r welcome NAZ.

    Mudah2an mothing serious atas condition hubby u

    Good luck

  10. azitamusa Says:

    Suami jie dah buat semua tu. Chiropractic, phisioterapy, epidural treatment cuma tinggal operate jer. Tapi tu dr tak recemmend sebab dia kata muda lagi. Dr kata change ur life style. Itu jer jawaban yg boleh. Perlu bersenam ikut cara physioterapi ajar jer. Tapi kena discpline dan rajin. Senaman juga perlu. Paling elok swimming. Tapi kalau sendiri punya badan tak jaga diri macamana?. So apa yg jie buat, dietkan dia dari makan malam. Jie buat la malas masak dsbnya, ditambah tgh gaduh, lagi syok. Tapi hasilnya sekarang dia sendiri suka… he he he dah boleh pakai baju yang body hugging. Cam org muda lak. So jie pun sama2 bergaya dengan dia la ni. Sama2 pakai baju body hugging😉

  11. kiranto Says:

    jie

    alhamdulilah lah jie..sama2 membuat riadah tu
    dan sama2 sihat jugak…

    yup agree..operation tu leave it to the last samapai xde alternative lain then go for it..

    selagi ada kemahuan dan ikhtiar..i’allah akan kita
    ketemu keputusan yang kita ingini..i’allah

  12. azitamusa Says:

    Mungkin dengan ini merapatkan hubungan suami isteri, betulkan kiranto….

  13. kiranto Says:

    jie

    hehe.. u just said it jie….

  14. nazrida Says:

    jie, kak ida risaukan hubby, dah dekat sebulan dia mengadu, sendi kat pelvis sakit. Hubby ni jenis tak suka g doktor. Kak ida paksa pun tak guna sebab dia ni kalau demam sekalipun, tak kan nak g klinik. Yg jadi mangsa, kak ida sebab kena marah dengan mak mentua, tak pandai jaga laki! Dia sakit sendi tu sejak selalu g outstation, driving 4-5 jam. Bila ingat hubby sakit, kak ida rasa kesian pulak…kekadang dia baring nak mengereng pun susah!

  15. kiranto Says:

    NAZ

    hendak taknak u kene convince kan dia..yang i cakap chiropractic tu bukan ala2 doktor genral
    practicioner…. tiada ubat dan cara2 treatment nya berbeda cara dari satu pesakit ke pesakit yang lain.

    He has to do something for the sake of the kid .. mana lah tau kan kot kot masaalah lain dari
    kesakitan yang dialami di pelvic area tu.. mungkin kidney ke ( minta2 jauh la)

  16. nazrida Says:

    betul jugak…dia ni tak suka minum air mati…sehari mungkin ada 2 kali je minum, iaitu lepas makan tghari dan mkn mlm. Air kencing plak kaler gelap dan kekadang berbuih…dah banyak kali dah cakap tapi tak nak dengar!

  17. kiranto Says:

    kaler air kencing bergantung pada pemakanan kita
    ambil seketika…. tapi kalau dah selalu warna tu jugak besar kemungkinan ada ‘ penyakit’ nya tu

    try to refrain from driving longer hours and get
    alternative ways to further getting pain kat
    pelvic tu and slow down on rough activities for time being

    Actually my orthopedic doctor agains me going for jogging but instead should go a for a ‘ brisk walking’ instead…

    becos when u jog especially on hard surfaces, when u land ur feet and with ur weight. it causes more damages to ur feet, knees and to some heart…

  18. nazrida Says:

    tq kiranto…semakin tenang hati aku bersembang dgn jie dan kiranto.

  19. azitamusa Says:

    Yes brisk walking is ggod for orang sakit slip disc.
    Nak tanya kak ida, macamana tau kaler air urine hubby, dia tak flush ker? he he he saje buat joke…. utk lembutkan yang tengah tegang yek

  20. azitamusa Says:

    TQ kiranto, jie selalu sebut bebanyak kali supaya selalu ingat, insya Allah

  21. azitamusa Says:

    Satu lagi, selaunya orang sakit slip disc ni memang tak de ubat, kena ubah cara duduk, kena jaga makan dan bersenam. Dan bila dia stress, sakit dia tangkap kat situ dulu. So jie rasa hubby kak ida stress tu. Sakit pinggang memang ada ditambah stress, makin jadi lak sakitnya.

  22. nazrida Says:

    kak ida selalu mandi dengan dia, lepas dia buang air kekadang kak ida pegi jenguk kaler air kencing tu bila sekali kak ida ternampak lain kaler dan berbuih! he he

  23. kiranto Says:

    naz
    i anvy u ler..ada masa tok mandi bersama ( blushing i ni)….

    to jie…slow down nite activities sikit hehe

  24. kiranto Says:

    nazsorry la..nyemak kan posting kat blog NAZ ni
    🙂

  25. nazrida Says:

    he he he…….best mandi sama2 ni kiranto….

  26. kiranto Says:

    tu lah naz

    now i know la..why ur hubby suffering back pain..
    silap2 nak mandi tu ermmm sekalai lagi

    kakaka

  27. azitamusa Says:

    Boleh mintak suami tolong gosok belakang kita yang berdaki ni…..😉

    Kiranto… nite activities? …ehem…. la ni suami yang banyak mintak la

  28. kiranto Says:

    jie

    ishh ishh…bila tang tu..ilang sakit dia ekk

    hehhe

  29. kiranto Says:

    yeah my wife pun suka gak…tak payah dia susah sental daki kat
    belakang dia tu..tapi silap2 lama la kitorang dalam bilik air tu..huhu

  30. azitamusa Says:

    Biasak la tu. automatis he he he🙂

  31. kiranto Says:

    nampak nya minggu ni i kena puasa

    baru semalam dia bendera jepun…uwaaa

  32. azitamusa Says:

    Sori yek, bukan nak jadi blue, saje nak ceriakan suasana…… supaya kak ida jangan tension jer memanjang,
    TIADA MASALAH YANG TAK BOLEH SELESAI. SEMUA TU DUGAAN DARI ALLAH PADA KITA. BERBALIKLAH PADANYA……

  33. azitamusa Says:

    Kiranto, sory nak tanya … u ni lelaki ker?

  34. kiranto Says:

    jie

    oops sorry i lelaki

  35. kiranto Says:

    jie
    bukan blue

    masing2 punya pressure sekadar nak release tensen
    rasa nya orait kot

  36. azitamusa Says:

    ha ha ha!

  37. azitamusa Says:

    Patutla … lain jantina rupanya….baguih ni boleh tanya pendapat…. macam jie selalu tanya arul dan quintas. Sebelum tu nak tanya birthdate brape? Nak buat numerology sikit🙂

  38. kiranto Says:

    jie

    thanx for ur time..kiranto undur dulu c ya again

    NAZ ( tuan rumah)

    take it esy and go slow hehhe

    thanx again

  39. azitamusa Says:

    kak ida….senyap jer… solat ker?

  40. kiranto Says:

    04 may year ? hahaha

  41. azitamusa Says:

    Aisey dah nak lari lak….

  42. azitamusa Says:

    kena bagi year sekali

  43. kiranto Says:

    1968 🙂

  44. nazrida Says:

    hi jie, terimakasih le korang berdua hiburkan hati kak ida ni…petang semalam tetiba je line internet disconnect, aiseyy…

  45. nazrida Says:

    gembira kak ida dengan tetamu2 ni….relaks skit

  46. jie

    mana numerology tu?

    masih menunggu ..hehe

  47. ha ha ha…kiranto dah tak sabar nak tau potensi dia tu jie!

  48. uiks naz sib baik kata potensi…hehhe

    its important and not impotent..hahaha
    bunyi nak dekat dah tu huhu

  49. ye la mana tau ko ada potensi utk jadi usahawan berjaya! he he he

  50. azitamusa Says:

    jap jap… jie tengah kira ni…..

  51. azitamusa Says:

    Kiranto,
    Mempunyai watak 6 logam. Detail watak 6 ialah:

    • Menuju kearah kekayaan, kekeluargaan, kebijaksanaan, kepimpinan dan kekeluargaan
    • Ia tidak menganggu orang lain kerana lebih kepada menumpukan kepada kesempurnaan diri
    • Teman setia kepada sesiapa yang jalin persahabatan serius
    • Tapi sedikit degil, suka mengarah
    • Seseorang yang romantic
    • Penakut dan pemalu

  52. azitamusa Says:

    Minda separa sedar = 6
    External = 9 (kesempurnaan)
    internal = 3 (aktif ceria)

  53. azitamusa Says:

    dalam pola segitiga ada 459 – ada gerak hati, firasat dan muslihat
    966 – murah rezeki
    729-pelaris
    156-byak outstation

    betul tak?

  54. kiranto…ape penakut dan pemalu tu?

  55. azitamusa Says:

    tahun ini merupa personal year 7:

    Personal Year 7. . . . a time for analysis and understanding
    A 7 personal year promises to be a very introspective year, a period of some pause and reflection between very active years in your life. This year should provide you with some time for gaining some understanding of yourself, and you are apt to spend a good bit of time in contemplation. It will be good for you to spend time alone or in quiet activities, as free from outside responsibilities as possible. You should try to get away from business pressures. This is a good year to reflect on the past and plan for the future. This will not tend to be a year of action, but rather a year of waiting and development. One of the most profitable activities in with to engage during a personal year 7 is that of study and writing, for your ability to think clearly, analyze, and integrate your thoughts is peaked now. Your capacity for research and understanding is at its very best. It would not be unusual for you to take on an appearance of coolness and detachment during a 7 year. Certainly, it is best for you to focus your attention on your talents and your skills in an effort to use the time you have now to refine them. Perhaps you can find the time to gain more education, or simply spend free time in reflection and meditation.

  56. azitamusa Says:

    silap.

  57. azitamusa Says:

    personal year kiranto ialah 1

  58. azitamusa Says:

    Personal Year 1. . . .A New Beginning In Your Life
    The current year is the beginning of a new nine year cycle for you. It holds the promise of being an exciting new adventure, with life taking on new challenges that pave the way for the next cycle of nine years in your life. This is a time to clarify your goals and it is a time to act on them. Hard work may be necessary to get a new venture moving. Your physical strength will be up during this year, perhaps higher than it has been for some time, as you have some special needs for this extra energy. If you are unable or unwilling to answer the call to change and make the move in your life the appears necessary now, your prospects may be delayed until the next cycle begins in nine years. Because of this, you feel like an adventure, a major change in your life, something new. New goals should be clearly set and worked toward, as this is really a new beginning of a nine year cycle and it is best not to dwell on the past at this time. This will be fairly easy for you to do because most of the problems and disappointments of the past will tend to disappear, leaving the way open for these new challenges. This is a great time; use it to its full advantage.

  59. azitamusa Says:

    he he he mak nujum silap kira tadi

  60. azitamusa Says:

    kak ida nak tau personal year akak tak?

  61. phewwww

    very very close thanx for that..

  62. azitamusa Says:

    kak ida,
    jie belek nota lama jie, birthdate akak dalam carta akak tanah 5 la. Hubby yang kayu 4

  63. azitamusa Says:

    personal year 6 utk kak ida:

    Personal Year 6. . . . Love, Family, Home and Responsibility
    This is a number 6 Personal Year for you. A personal year 6 tends to bring on increasing responsibilities and a deepening concern for family, loved ones, and close friends. It may be a year when you are called on to make some adjustments in your life, or sacrifices for those in your family or close circle of friends. This is not really a year for major accomplishments, but rather a time to handle those adjustments to your plans that may be necessary or required, and for finishing projects started earlier. Endeavors will seem to be moving so very slowly throughout this year. You should expect to have a very good year so far as family, domestic, and romantic matters are concerned. Your emotional interchange with those who are close to you should be at its very best during this particular year. The important thing is to be willing to accept a slower pace and be sure to enjoy the peace and harmony that the personal year number 6 will bring.

  64. dalam pola segitiga ada 459 – ada gerak hati, firasat dan muslihat
    966 – murah rezeki
    729-pelaris
    156-byak outstation

    betul tak?

    cannot agree more than the above..ahaks

  65. azitamusa Says:

    banyak cabang numerology ni, tapi suami jie mintak jie slowkan sikit aktiviti ni. katanya jie taksub. But then bila jie pikir balik mana ada? jie biasak jer. But then jie selalu guna numerology ni untuk manipulate dia ada he he he jahat jie ker? atau bila lagi nak buat? he he he😉

  66. hahaha naz

    kiranto…ape penakut dan pemalu tu?

    memang penakut dan sentiasa jaga kemaluan kiranto.. ( blushing)

  67. azitamusa Says:

    Dengan numerology lah jie kenal suami jie lebih mendalam sebenarnya he he he😉

  68. wahhhh…byk yng mengena la!! thanks jie, pandai mak nujum nih!

  69. azitamusa Says:

    Something to share….
    tahun ni personal year jie 3:

    Personal Year 3. . . .Social expansion & creative successes
    This is a number 3 personal year. This is a social, happy year, and it generally tends to exude bright and cheerful vibrations. This is a year when you will want to check up on old friends and broaden your social circle to include some new ones. Romance and love affairs may bloom. You are inclined to live life to its fullest now, even if you have to pay the consequences later on. You are likely to be more sociable and the bridle of responsibility will seem to be loosened a bit. You are inclined to scatter your energies and undertake too many things at the same time. You can safely take some time off to enjoy yourself, but resist the temptation to completely give in to having a good time; keep your goals in mind. A 3 personal year is a good time to expand personal creative talents, particularly those related to the arts and verbal skills. Recognition in this regard is likely this year.

    While this can be a happy year as far as personal expression and activities are concerned, it may be a disastrous year on the business scene. A generally frivolous attitude in that environment can cause rash decisions and impractical, unfinished schemes. This is not likely to be a very good year for your finances, and it is fortunate that the next year is designed to compensate these effects.

  70. azitamusa Says:

    Rasanya jie pun terkena gak. Jie banyak kawan la ni. Dan jie banyak bersosial berbanding tahun2 lepas. Bagus untuk jie rupanya

  71. jie

    Personal Year 3. . . .Social expansion & creative successes
    This is a number 3 personal year. This is a social, happy year, and it generally tends to exude bright and cheerful vibrations. This is a year when you will want to check up on old friends and broaden your social circle to include some new ones. Romance and love affairs may bloom. You are inclined to live life to its fullest now, even if you have to pay the consequences later on. You are likely to be more sociable and the bridle of responsibility will seem to be loosened a bit. You are inclined to scatter your energies and undertake too many things at the same time. You can safely take some time off to enjoy yourself, but resist the temptation to completely give in to having a good time; keep your goals in mind

    dari posting2 jie..kiranto rasakan ada ketepatan
    dalam apa yang jie pastekan tentang numerology jie tu…

  72. jie

    pssttt ermm for TUAN TANAH ni camner lak?

  73. azitamusa Says:

    Ada lagi tau …. challenge number. Merupakan number yang kita hadapi challenge. Banyak jie baca bebaru ni. Menarik sebab kena batang idung…adoi sakit lagi kena… tang jerawat lak tu

  74. oops silap…kiranto kira jie
    nye numerology yang diatas tu

    thousand apologies

  75. azitamusa Says:

    he he he kiranto…. biarlah rahsia antara kak ida dengan jie. he he he…..rahsia wanita

  76. azitamusa Says:

    he he he… kiranto pi la blog jie, ada jie tepek number dgn watak. Ada cerita pasal watak 5. Study la kalau paham.🙂

  77. azitamusa Says:

    Betul la personal year jie 3

  78. azitamusa Says:

    Tak sabar tahun depan, personal year jie 4…. he he he. Korang punya tambah jer 1. nanti jie tepek kat blog jie cara kira okay dan the details okay

  79. kiranto Says:

    jie

    oraiit…thanx for that

    so whats the worth waiting for next year
    nye cycle huh?

  80. azitamusa Says:

    Saje nak bagi diri seronok …itu ajer

  81. azitamusa Says:

    Rasa bila banyak dugaan jie alami, la ni jie rasa macam tak sabar nak hadapi dugaan baru lak lagi. Ia benar2 mematangkan jie…. dengan izin allah

  82. nazrida Says:

    jie…bagi jie la, sesuai tak kak ida pegi study leave tahun ni?…..dengan keadaan ekonomi tak menentu ni….sesuai tak? kak ida nak tahu ni

  83. azitamusa Says:

    Kak ida, hah itu dah kira taksub tu. Dalam numerology yang jie belajar, kalau decision buat solat istikarah. Numbor2 tak main……

    Sorry yek kak…… gurau

  84. azitamusa Says:

    Senang cakap, kita sebagai umat islam disarankan belajarlah sampai ke negeri China. Tapi kalau kita ada 2 pilihan atau lebih, buat solat istikarah……

    Sesuai atau tak, hanya Allah sahaja yang tahu.

  85. nazrida Says:

    ooo camtu kira taksub ke? kak ida tak tahu lak…….he he

  86. azitamusa Says:

    Kalau kak ida pi website omputih pasal numerology lagi ganas, siap kira tarikh nak mati bila. Peh! kalau jie tak nak la…… serun!…. marabuka?

  87. kiranto Says:

    marabuka..pukul mana buka

    kui kui kui

  88. kiranto Says:

    jie

    warna kegemaran jie?

  89. azitamusa Says:

    Jie dari dulu suka hijau…. but dalam numerology recemend merah, sebab ia akan buat jie ni kedepan….. sebab jie suka kedepan. Tah lah tang mana betul. But kalau cakap deep inside me, Jie suka sangat hijau. Dari jie kecik.

  90. azitamusa Says:

    Apa yang dapat dibaca kiranto pasal hijau tu? Suka dengar nie…

  91. kiranto Says:

    Hijau:

    Mereka yg menyukai warna hijau mencerminkan kesegaran dan sikap yg polos dalam pendekatan seks. Wanita hujau selalu mengagung agungkan cinta sepanjang hidupnya. Sementara si lelaki pula, cenderung menyintai kekasih dan menggambarkan perasaan tersebut dengan cara yg tersendiri. Walau bagaimana pun, mereka tidak terlalu ghairah dalam hubungan intim tetapi tidak perlu bimbang kerana mereka sememang nya setia pada yg satu.

    so jie..its just for fun and guide aje ekk…

  92. kiranto Says:

    k lah izinkan kiranto undurkan diri dulu

    asalamualaikum wrt wbt

    have a nice evening to jie and naz

    jumpa lagi i’allah

  93. azitamusa Says:

    ala kiranto, biru camna lak….

  94. nazrida Says:

    he he…hijau tu jie kak ida pun suka! banyak beli barang kaler hijau…lagi satu kaler merah.

  95. kiranto Says:

    Biru:

    Mereka ada pasangan yg luar biasa, kerana sifat penyayang dan sensitif terhadap kehendak pasangan. Mereka menganggap cinta sebagai sebuah seni yg baik dan indah.

    Pemuda biru seorang yg memanjakan pasangan dengan lemah lembut sementara wanita biru pula menikmati seks hingga lubuk yg paling dalam. Mereka adalah pasangan yg menarik dan keduanya sangat menikmati ‘foreplay’ dan hubungan cinta itu sendiri.

  96. kiranto Says:

    Merah:

    Orang yg menyukai warna ini cenderung terangsang dan menikmati hubungan intim dalam apa jua gaya yg diingini. Ketika api seksual menyala, masa yg diambil mungkin berjam-jam lamanya untuk memadamkannya.

    Jika dua insan yg menyukai warna merah bersatu, kehidupan seksual pasti diwarnai dengan hasrat erotis yg tinggi. Para pencinta warna merah cenderung bersikap agresif tanpa sempadan dalam menjinakkan pasangannya.

  97. nazrida Says:

    wahh…ko belajar dari mana ni kiranto….kaler oren plak? he he

  98. kiranto Says:

    JINGA @ OREN

    Kekasih yg menyukai warna ini cenderung berfantasi seks. Kegiatan seks dianggap sebagai permainan drama satu babak dimana mereka sebagai bintangnya. Baginya, foreplay sama pentingnya dengan adengan seks itu sendiri. Gadis jingga seringkali tidak mengalami orgasme namun mereka seorang pemain yg hebat.

    Golongan ini mempunyai trademark sendiri iaitu lelaki jingga cenderung menarik rambut pasangannya manakala sang gadisnya pula meninggalkan tanda pada tubuh pasangannya saat berhubungan intim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: