kekal sihat sepanjang masa

Badan yang sihat adalah anugerah yang tidak ternilai. Banyak petua yang boleh kita lakukan untuk mengekalkan kesihataan badan. Antaranya bersenam, mengambil makanan yang seimbang, berfikiran positif….etc

Bersenam – mulakan dengan berjalan kaki selama 15 minit setiap hari, dan buat senaman regangan untuk mengelakkan otot mengendur.  Mereka yang selalu bersenam akan kelihatan awet muda kerana mempunyai otot yang pejal. Salur darah juga akan menjadi fleksibel dan dapat mengelakkan stroke. Perjalanan darah yang lancar akan membolehkan nutrien dan oksigen diangkut ke seluruh tubuh untuk fungsi fisiologi tubuh yang lebih sempurna. Dengan itu, setiap sel tubuh dapat berfungsi dengan baik dan ini akan meningkatkan sistem imun tubuh badan kita.

Kurangkan garam dan gula – garam menyebabkan badan kita menakung air. Manakala gula selain daripada mengakibatkan kencing manis,  juga menyebabkan perut buncit!  Kalau nak hilangkan perut yang buncit, cuba minum jus peria atau pun makan pucuk betik sebagai ulam.

Amalkan pengambilan berbagai jenis sayur semasa makan. paling baik, makan sayuran yang berbagai warna. Tapi bagi mereka yang mengalami kidney stone, kurangkan pengambilan bayam (spinach).

Amalkan pemakanan seimbang – karbohidrat, protin, vitamin dan mineral. Nutrien penting untuk tubuh badan kita. Oleh itu jangan berdiet dengan mengelakkan sebarang makanan tetapi makanlah dengan jumlah yang sedikit.

Miniumlah air 8 gelas sehari (sekurang-kurangnya).

Akhir sekali, berfikir positif. Usah bebankan fikiran dengan perkara yang diluar kawalan kita….semoga bermanfaat!

THE MOST PRECIOUS GOLD IN THIS WORLD IS “NOW”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: